Удължаване на живота на вашите килими

Удължаване на живота на вашите килими

Килимите са скъпа покупка, така че текущата поддръжка е от жизненоважно значение, за да се удължи живота им.

Една „бариера” под формата на практична изтривалка трябва да има във всеки дом. Песъчинки, боклучета, прах и сол, заедно с полепнала почва влизат в дома всеки ден. Въпреки това, много често има само една малка подложка от вътрешната страна на вратата. В идеалния случай трябва да поставите изтривалка от кокосови влакна, най-малко четири стъпки дълга, за да избършете добре краката си преди да влезете и да стъпвате по застланите килими, без да ги увреждате.

Някои хора имат привичката “без обувки” вътре в дома, което е добре на теория, но на практика може да предизвика повече проблеми. Да се преобуем в домашни пантофи или чехли е окей, но да се разхождаме по чорапи не е. Нишки, власинки от чорапите могат да се прехвърлят върху постланите килими и влакната от вашите чорапи могат да се „увият” около нишките от килима. С течение на времето тези власинки може да бъде трудно да се премахнат.

Песъчинки, които са проникнали дълбоко в структурата на вашите килими действат като шкурка, увреждайки влакната им. Редовното почистване с прахосмукачка е важно, за да се премахнат тези частици колкото е възможно, но се уверете, че сменяте торбичката и филтъра на прахосмукачката, както се изисква.

Ако изпуснете храна или капки от питие паднат на килима, ги изтривайте веднага. Ако се остави, петното ще изсъхне и остане лепкаво и ще задържа мръсотия. Винаги попивайте с попивателна хартия петното, никога не го търкайте.

Хубаво е периодично да обръщате застланите килими и да почиствате с прахосмукачка гърба им. Ще бъдете изумени какво ще премахнете от там.

И накрая, годишното дълбоко почистване от професионална компания за пране на килими, ще премахне всички замърсители, които обикновено прахосмукачката не може.

Редовната поддръжка на килимите в дома има смисъл, в края на краищата, не бихте оставили пода във вашата кухня без да го почистите поне веднъж в месеца? Нали?