Почистване на килими – как да избегнем някои проблеми

Почистване на килими – как да избегнем някои проблеми

Знаете ли, че? 42% от почистването на килими се извършва по метода „Направи си сам“.

Повечето производители на килими обезкуражават идеята сами да почистваме своите килими, заради проблемите, които могат да се получат в резултат на неправилни процедури. Въпреки това, приблизително 42% от хората предпочитат сами да го направят. Напълно нормално е да искаме да положим основни грижи за всеки килим, който сме закупили и постлали. Но в някои случаи гаранцията на производителя може да отпадне, ако сами направим почистване, поради неправилно пране.

Някои проблеми може да се получат в резултат на почистващите процедури, които извършваме сами. Трябва да бъдем осведомени за тези проблеми и да следваме внимателно инструкциите. Неспазването на тези указания може да насърчи растежа на мухъл и плесен или да развали гърба на килима. Двата най-често срещани проблема, свързани с почистване на килими по метода „Направи си сам“ са преовлажняване и прекомерната употреба на детергенти.

В идеалния случай, килима трябва да е сух в рамките на осем часа. Ако остане мокър за повече от дванадесет часа може да се развие мухъл и получи растеж на плесен. Ако килима е все още много влажен може да се използва прахусмукачка с воден филтър за премахване на прекомерната влага. След това може със сушоар да се ускори времето за сушене. Желателно е отопление, вентилация и климатична система да се включат докато изпраните килими станат напълно сухи.

Прекомерната употреба на детергенти (химични съединения с висока повърхностна активност с миещо, дезинфекциращо или разтварящо действие) е друг често срещан проблем при опита сами да почистим застланите килими. Превишаване на количеството детергента над препоръчваната пропорция на разтвор не повишава ефективността на прането им. При използване на по-силна концентрация от препоръчваната може да останат остатъци от детергента в килима, които впоследствие да позволят на килима да остарее по-бързо.

Други често срещани проблеми, свързани с домашното почистване на килими са: неправилно използвани почистващи препарати – някои може да съдържат химикали, които премахват само петна, много съдържат избелващи агенти; може да се увредят влакната, ако прането се прави неправилно. Никога не трябва да се използва прах за пране като препарат. Повечето перилни препарати съдържат избелители.

Има пет признати методи за почистване на килими, но само три са подходящи за употреба от потребители. Освен това, ако се извършва професионално почистване само тези три метода трябва да се използват.

Почистване с гореща вода.

Това е сред най-популярните методи за потребителите, които почистват сами своите килими. На пазара има много уреди за почистване с пара (екстракция с гореща вода), които са на разположение на потребителите за тази цел. Трябва да се има предвид, че резултатите от почистването са различни, в зависимост от използваните процедури и степента на замърсяване на килима.

Битова техника или почистващи системи, работещи с вода, позволяват сравнително качествено пране на килими, като резултатите могат да бъдат подобрени, ако изберем препарати с високо качество и прилагаме препарата директно на килима с помощта на специалните накрайници. Препаратът може да остане на килима за 5-7 минути, след което трябва да се почисти.

Химическо чистене с пудра.

Друг популярен метод за почистване на килими е използването на сух абсорбиращ препарат или т.н химическо чистене. При този метод на изистване не става възстановяване на килима, той е предназначен да се използва няколко пъти годишно за поддържане на външния вид на килима, вместо да се опитваме да възстановим вида му след появата на замърсяване. Този метод използва за прах органичен материал, който е наситен с детергенти и сухи разтворители. Сместа се прилага върху влакната на килима, след което с прахосмукачка се отстранява праха с абсорбираните мръсни частици.

Почистване с пяна.

Това е още един начин за почистване на килими, но този метод може да даде ограничени резултати, освен в случаите когато сме взели оборудване под наем. Пяната се прилага върху влакната на килима, разстила се с четки и се почиства с прахосмукачка.