Копринени килими

Копринени килими

Във време, когато животът тече забързан и стресов, а хората търсят най-евтините стоки в магазините, да се говори за лукс е почти невъзможно. Все пак, въпреки кризата, беднотията, безработицата и всички трудности на битието, в света съществуват вещи и предмети, които удивляват със своята фина и сложна изработка. Точно такива са китайските копринени килими, които от момента на появата си до днес, са символ на лукс и престиж.

Коприната е скъпа и днес, както и в миналото. Цената на копринените килими варира много в зависимост от материала, от който е направена основата на килима. Нишките може да са от лен, памук, вълна и коприна. Най-скъпи са килимите, които са с основа от коприна. Те са най-леки, най-фини и притежават невероятни качества. Цената на подобни качествени килими, изработени от естествена коприна, изтъкана ръчно, е била недостъпна за обикновените хора преди векове, както и сега. Един вълнен персийски килим има в основата си милион възелчета на квадратен метър. Коприненият килим има двойно повече възли от него.

Копринената нишка е тънка и затова плътността и броя на възлите на квадрат е толкова голяма. Готовият килим е лек, въздушен и изключително фин на допир. Като допълнение са многоцветните шарки на безбройните модели екзотични килими, които могат да се открият и днес, макар и трудно. Лекотата на килимите зависи от основата – вълната, ленът и памукът тежат повече от нишките от коприна. Това е показателят, по който познавачите веднага разбират какво е качеството на килима.

В днешно време всички ръчно изтъкани килими се считат за произведение на изкуството. Такъв килим по-често може да се види в рамка на стената, отколкото на пода. Невероятните шарки, вплетени от търпеливите тъкачки със сърчни ръце имат магнетично въздействие над всеки, който ги разглежда. Най-големите майстори правят не само квадратни, но и кръгли и овални килими. Коприненият килим изглежда винаги различен. Той отразява светлината и по всяко време на деня, шарките и цветовете му променят цвета си, в зависимост от светлината.

Ако някой реши да сложи подобни скъпи килими в дома си, той трябва да планира цялото обзавеждане според техните шарки. Копринените килими ще бъдат отправна точка за интериорния дизайнер. Автентичните копринени килими никога не причиняват алергии. Плътната материя не събира прах и замърсявания, но такива килими никога не се дават на химическо почистване. Утешителното е, че се чистят лесно с обикновена вода, без препарати.

Да се види истински, ръчно тъкан копринен килим на пода е почти невъзможно. Това скъпо и уникално изделие може да украсява царски дворци, резиденции и други подобни сгради. Килимите от естествена коприна се тъкат единствено ръчно. Няма машина, която да може да повтори действията на сръчните човешки ръце. Само ръчното тъкане може да придаде на килима необходимата плътност и здравина. Уникалните шарки на копринените килими изискват прецизна работа, умение, което притежават само най-опитните тъкачи.