Какви килими да изберем – ръчни или машинни

Какви килими да изберем – ръчни или машинни

Когато човек стане сутрин от леглото, е много по-приятно да стъпи върху мек и топъл килим, вместо върху гол паркет или теракот. Това е една от основните причини хората да застилат домовете си с плътни килими, които са и неделима част от интериора, който съставя цялостната визия на помещението. Изборът на килими издава какъв е вкусът и характерът на човека, обитаващ този дом.

Известните със своите характерни шарки класически килими имат много древна история. Те са се изработвали специално за знатните, властващи персони, за да украсяват и топлят пода и стените на огромните им, студени дворци. Неуморни тъкачки са вплитали красивите шарки ръчно, ден след ден, възел по възел. Тези килими, изработени от чиста вълна или коприна са били изключително скъпи и само единици избрани са имали възможността да им се радват.

В наше време, благодарение на развитието на техниката има безброй технологии за изработка на машинни килими, които не отстъпват като качества на древните си предшественици. Дори имат и някои предимства. Разбира се, ръчно изработени килими се търсят много, а днешните тъкачи вече правят много по-различни и осъвременени шарки и модели, които се вписват идеално и в най-модерния интериор. Някога обикновеният човек се е радвал, ако притежава поне една скромна рогозка, а сега всеки може да си купи красиви килими, на достъпни цени и да внесе много уют и топлина в дома си.

Както всички вещи, които си купуваме, така и килимите имат огромна разлика в цените, качеството и моделите. Синтетични килими, изработени машинно, заливат пазара и съвсем естествено изтласкват встрани по-скъпите, но уникални ръчни килими. Това е нормално, предвид забързаното ежедневие и все по-ограничените средства, с които разполагат хората. Нещо повече – тези килими освен евтини, са и много трайни, не задържат петна и се почистват изключително лесно. Затова вечно заетите и уморени домакини ги предпочитат пред доста по-скъпите и трудни за поддръжка персийски килими.
Оригинален персийски килим, изработен ръчно от източни тъкачки не се намира лесно, а ако се намери, той е баснословно скъп. Такива уникални килими обикновено се изработват по поръчка и моделът им е единствен. Два еднакви персийски килима не могат да се изработят, дори и да се тъкат по един и същ модел. Това е, защото ръчно багрените прежди никога не стават еднакви като цвят, заради оцветителите, добивани от естествени материали. Винаги нюансите се различават поне малко.

Това не се отнася за фабричното производство, дори и да става въпрос за ръчни килими, изработени от естествени материали. При тях винаги се постигат еднакви цветове на багрилата, а изтъкаването е по модели, които са много по-олекотени като шарка и тъкачките успяват да изработват съвсем идентични изделия. Машинните килими обикновено се тъкат на компютризирани станове, което изключва каквито и да е различия в моделите. В крайна сметка, каквито и килими да изберем за дома си няма да сгрешим, защото той ще стане много по-привлекателен и уютен.