Практични методи за почистване на килими

Практични методи за почистване на килими

Почти във всеки дом има килими на пода. Това е защото всеки човек обича да му е комфортно, а именно килимите придават това усещане. Както всичко останало в жилището, килимите също имат нужда от грижи. Все пак, от чистотата на килимите зависи не само красотата на помещението, но и здравето на семейството. Прахът, който се натрупва върху килимите трябва редовно да се почиства, защото е един от основните алергени. Способността на килима да улавя прашинките от въздуха и да ги задържа до голяма степен прочиства въздуха в помещенията, но този прах трябва почти всеки ден да се почиства с прахосмукачка, за да бъде наистина чист домът ни.

Как да почистваме килимите така, че да се получи добър резултат, без да ги повредим? Един от най-лесните начини е да се занесе килима на химическо чистене. Оттам той се връща освежен и почистен, но какво да правим, ако не можем да разчитаме на подобна услуга? В последните години се появиха доста фирми, които предлагат машинно почистване на килими. Оказва се, че някои машини повреждат персийските килими – те се връщат раздърпани, със следи от размъкната прежда върху тях. Това е поради факта, че машините за пране не са подходящи за всеки тип килими, но фирмите или не желаят да връщат клиенти, или работниците им са некомпетентни. Затова преди да поверим скъп, персийски килим на някоя фирма за пране, трябва обстойно да разпитаме клиенти на фирмата за отзиви.

За да не станат хубавите ни килими негодни за употреба, можем да пробваме и някои от методите за почистване на нашите баби. Навремето те са почиствали килимите си със сняг, готварска сол, дървени стърготини, напоени с бензин, оцет, чай и други способи. За съжаление, в днешно време не всеки може да използва тези методи – бабите ни са имали дворове, където миризмата на оцет и бензин е можела да се премахне лесно, а в съвременните апартаменти това е невъзможно.

В днешно време най-практичният начин за почистване на килими е с помощта на вода и специален препарат. Някои хора използват перящи прахосмукачки, които обаче трудно успяват да почистят стари петна от килима. Най-сигурният начин си остава ръчното почистване с четка, натопена във вода и препарат. Перящите прахосмукачки са изключително скъпи, поне по-качествените модели. Някои от тях също размъкват нишките на килима, затова трябва да се внимава. Повечето семейства нямат възможност да отделят средства за закупуване на перяща прахосмукачка, която струва колкото един автомобил на старо.
Не всички килими позволяват цялостно изпиране. За тези, които са по-капризни към търкане и четкане се избира качествен препарат, който да разтвори мръсотията. С леки движения с мека четка или парче подходящ плат се втрива разтворен във вода препарат за килими. След известно време се отстранява препарата с чиста вода и килимът се оставя да изсъхне. Това става бързо, защото е третиран само най-горният му слой. Накрая, килимът е сух и чист, възвърнал предишния си блясък.