Килимът, естетическа наслада и още нещо…

Килимът, естетическа наслада и още нещо…

Килимите винаги са се тачели като особен интериорен детайл. От най-древни времена, та до наши дни, те са изпълнявали не само утилитарни, но и декоративни функции, подсказвайки с външния си вид благосъстоянието и вкуса на притежателя им.

Първите известни на историята опити подовете на човешките жилища да бъдат украсени с килими датират от времената на първобитно-общинния строй, когато кожите, хвърлени на пода, са служили за постелка, на която е можело да се сяда и спи. Разбира се, тези прадеди на килимите не могат да се мерят по уникалност с изящните екземпляри, който в течение на много столетия са били използвани от номадите на Централна Азия.

Измислените преди стотици години за да ни държат топло, днес, в епохата на жилища с подово отопление и екстремна топлоизолация, килимите отдавна биха се плъзнали в небитието – ако не представляваха такъв красив елемент на интериорния дизайн. Съвременните килими отдавна престанаха да са символ на богатство и спътник на приказните герои, които се научиха да летят без килимчета.

Килимите за разлика от много интериорни мебели не се поддава на абсолютна реставрация, примерно, много стари килими не могат да бъдат възобновени до ниво, в което биха могли да бъдат ползвани. Но само килимът може да изпълни интериора с топлина и уют, да преобрази празна стая, да придаде индивидуалност на безличен офис или приемна.

В последно време се наблюдава тенденция стаите в съвременните домове да се оформят в различен стил, като за обединител нерядко служат изработени на изток килими, слагайки своеобразна „точка” на цялостното дизайнерско решение. Персийските килими надминават ролята на разкошен интериорен аксесоар, превръщайки се в своего рода идеален обект, символизиращ блаженството на душата, домашния уют и красотата.

Избирайте килимите си в строго съответствие с драпировката на прозорците, тапицерията на меката мебел, картините и цветовете на стените. Съвременният килим с лекота може да се превърне в цветови акцент, благодарение на който цялата обстановка ще придобие нов облик. Килимите ни помагат, също така, да разделим дадено помещение на функционални зони – в този случай те са лесно преодолима, но ясно очертана граница на отделните пространства в стаята. Редът в жилищното пространство спомага за ред в действията, чувствата и мислите.