Ръчно връзвани килими

Ръчно връзвани килими

В ръчно връзвани килими, цветни прежди се увиват на ръка около индивидуални нишки, служещи за основа. Между тях се прокарват един или повече реда вътък. Бримките, които изграждат шарката на килима се подстригват на влакна с равна дължина. Персийските и ориенталските килими са ръчно връзвани. Всички ръчно връзвани килими могат общо да бъдат наричани „ориенталски”, независимо от шарките им, тъй като техниката на ръчно тъкане произхожда от Азия.

Структурата, позната на повечето хора е гладката. При килимите с гладка тъкан, шарен вълнен вътък се втъкава хоризонтално през основата, за да формира шарката. Гладките килими нямат мъхната структура. Помните ли становете, които имахте като дете? На тях се тъчат килимчета с гладка структура. Килимите с гладка структура се произвеждат от различни материали – вълна, памук, коноп и пр. и са налични във всяка ценова категория. Килими, Индийски дури, гоблени са гладко тъкани.

Изключително популярни са килимите, изработени с помощта на тъфтинг метода. Тъфтинг пистолет, който работи като уголемена игла, пробожда преждата на предварително изтъкана мрежова основа. Когато килимът е завършен, на задната част се излива слой латекс, за да се задържат влакната, след което се покрива с платно или тъкан. Това е доста по-бърз, по-малко трудоемък процес, който не изисква особени умения. Тези килими могат да изглеждат като ръчно връзвани от страната на влакната, но са много по-малко издържливи.

В рекламите всички тези – ръчно връзвани, гладки и изработените чрез тъфтинг килими, се наричат ръчно изработени. (Въпреки, че при килимите, изработени с метода тъфтинг се използва техническо средство, то се държи на ръка)

Друг вид килим е машинно изработеният, при който килимите се тъкат на индустриални станове. Много от тях са направени от синтетични влакна като олефин или найлон. Някои машинно тъкани килими с по-високо качество, като Карастан, са направени от вълна. Отново, от страната на изправените дълги влакна, те може да изглеждат като ръчно връзваните килими, но не са толкова устойчиви, нито така уникални.

Все още няма еквивалент на ръчно връзваните килими по отношение на качество и издържливост. Тъфтинг или машинно тъканите килими, дори изработени от вълна, няма да траят толкова дълго, да стоят така добре или да се почистват така лесно като ръчно връзван килим. В допълнените, много евтини килими, произведени по тъфтинг технологията, използват нискокачествен латекс в основата. Когато тези килими се намокрят или се почистват, те излъчват вредна, неприятна миризма, която трудно се маха.

Ако купувате килим, терминът „местни килими” обикновено се отнася към продукти, които са произведени чрез тъфтинг или машинно. Ръчно връзваните килими обикновено се продават от специализирани търговци и магазини. Тъй като не е в бюджета на всеки да закупи ръчно връзван килим, затова и другите видове имат своето място на пазара. Въпреки това е важно да знаете и разбирате какво се търгува. Задавайте въпроси. И ако възнамерявате да купите нещо качествено, тогава единственият избор е ръчно връзваните килими.